İzciliğin Tarihçesi


DÜNYADA İZCİLİĞİN TARİHÇESİ

BADEN POWELL (1857 – 1941)

İzcilik, dünyada 1907 yılında Britanya ordusundan emekli olan General Robert Baden Powell (B.P) tarafından kurulmuştur.
Baden Powell 1857-1941 yılları arasında yaşamış bir İngiliz Generali ve Lordudur.

İLK İZCİ KAMPI

Baden Powel, ilk olarak 1907’de İngilter’de Brownsea Adası’nda 24 erkek çocuk ile ilk kampını yaptı.

1908 “ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN İZCİLİK (SCOUTING FOR BOYS)” isimli kitabını yazdı.
1910 Kız İzcilik Teşkilatı kuruldu.
1913 Yavrukurtluk Teşkilatı kuruldu.
1917 Ergin İzcilik Teşkilatı kuruldu.
1919 Lider eğitimi amacıyla “Gilwell Park” açıldı.
1920 İlk Dünya İzcilik Jamboree’si Londra’da yapıldı. Dünya İzcilik Teşkilatı kuruldu. Başkanlığına Baden Powell getirildi.
1926 Engelli çocuklar için ayrı bir teşkilat kuruldu
1941 Hava İzciliği kuruldu.
1941 Baden Powell (84) hayata veda etti. Vasiyeti üzerine, Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gömüldü.

İLK DÜNYA İZCİ KAMPI (JAMBOREE)

Birinci Dünya İzci Kampı 1920’de Londra’da yapıldı. 8 gecelik yapılan kampa tüm dünya izcileri katıldı.

KIZ İZCİ TEŞKİLATI

Kız izci teşkilatı da 1910 yılında B.P.’un eşi Olave Baden Powell tarafından kuruldu ve yönetildi.

TÜRKİYE’DE İZCİLİĞİN TARİHÇESİ

Türkiye’de izcilik 1910 yılında kurulmuştur.

Ülkemizde izcilik kurulduğu dönemde “Keşşaflık” ismini almıştır. Keşşaf; bol bol keşfeden manasındadır.

İlk olarak Osmanlı topraklarında yer alan Beyrut ilinde, 1910 yılında kurulduğuna dair resmî belgeye sahibiz. Osmanlı Keşşafları (Osmanlı İzcileri) Yönetmeliği niteliğindeki kitap 1912 yılında basılmıştır.
Kitabın içeriği var olan bir teşkilatın yönetmeliğidir. Basıldığı yerdeki hâkim dilden dolayı da kitap Arapça’dır. Kitapta bulunan ilk izci armamızın üstündeki tarih ve içeriğinden izciliğin Osmanlı topraklarında 1910 yılında kurulduğu anlaşılmaktadır. Kitap bugün, Beyrut izcilerinin müzesinde bulunmaktadır.

Tevfik Hibrî isminde, Beyrut’ta okulları olan bir zâtın 1904 yılından itibaren izcilik benzeri çalışmalar yaptığı kayıtlarda yer almaktadır.
Bu yüzden Beyrut’ta izciliğin erken başlamasına şaşırmamak lâzımdır.
Türkiye’de izciliğin resmî olarak başlama tarihi yayınlanan bu yönetmelikten dolayı 1910 yılıdır. Kitabın kapağında bulunan arma da ülkemizin ilk izci arması olup günümüzde ülkemizde izciliği desteklemek için kurulan KÜYAV Vakfı tarafından kullanılmaktadır. Bölge ülkelerinde halâ bu arma izci arması olarak kullanılmakta ve Arap ülkelerinde izcilik Keşşaflık olarak devam etmektedir.

1915 Yılında Kâzım Karabekir Paşa tarafından Yetim İzciler Ocağı kurulmuştur. Özellikle Ermeni mezaliminde öksüz ve yetim kalmış çocuklar, bu ocakta bakılıp yetiştirilmiştir. Kâzım Karabekir Paşa, izciler için yeni bir arma ve emek defteri yaptırmıştır. Bu arma günümüzde Türkiye’de kurulmuş bulunan ‘Dünya İzcilik Vakfı’ tarafından kullanılmaktadır.

En geç 1909 yılında çekilmiş olabilecek Osmanlı Keşşafları Yönetmeliği içindeki bu fotoğraf ülkemizdeki en eski izcilik fotoğraflarından biridir. Fotoğrafta bir izci obasının ilkyardım tatbikatı görülmektedir.

1912 yılında Galatasaray, İstanbul, Edirne Liselerinde izciliğin başladığını ve hızla yayıldığını görüyoruz. 1913 yılında Balkan Savaşları sonrasında Keşşaflık Cemiyeti Harbiye Nezaretine (Millî Savunma Bakanlığı’na) bağlanmıştır.
1914 yılında İstanbul’da izciliği yayan üç kardeşten Abdurrahman Robenson, Sarıkamış Harekâtında; Yakup Robenson, Süveyş Kanal Harekâtında şehit olmuş; Ahmet Robenson ise Sarıkamış’tan Gazi olarak dönmüştür.

1915 yılında yurdun dört bir yanından gelen izciler, Çanakkale Savaşı’na katılmışlardır. İzci üniformalarıyla çarpışmışlardır. Balıkesir Lisesi’nden 94 izcimizin şehâdeti, savaşa gitmeden önce çektirdikleri fotoğrafla belgelenebilmiştir. Günümüzde bu lisemizde izcilik devam etmekte ve her yıl Çanakkale savaşına uğurlama töreni düzenlenmektedir.

1917 yılında Kudüs’ün müdafaasında Osmanlı paşalarının izcilerimizi denetlerken fotoğrafları bulunmaktadır. 1919 yılında İstiklâl Savaşı’na izcilerimiz 5 bin kişilik ‘İzci Alayı’ ile katılmışlar ve kendilerine Alay Sancağı verilmiştir.

1922 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK, İzcilerin Başbuğu unvanını kabul etmiştir. O günden sonra İzcilerin Başbuğu Cumhurbaşkanlarımız olmuştur.

Cumhuriyetle birlikte izcilik çalışmaları T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlandı.

1 Aralık 1950 tarihinde Dünya İzcilik Teşkilatı’na üyeliğimiz kabul edildi.

1969 yılında izcilik, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlandı.
1983 yılında, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın birleşmesi ile kurulan “Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı” çatısı altında çalışmaya devam etti.

1987 yılında, Türkiye Kız İzcileri, Dünya Kız İzci Teşkilatı’na üye oldu.
1989 yılında, bakanlığın ikiye ayrılmasıyla izcilik, Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü teşkilatlarında ayrı ayrı yürütülmeye başlandı.
1991 Yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü çatısı altında, Türkiye İzcilik Federasyonu Kuruldu. Dünya İzcilik teşkilatları, Türkiye’de tek yetkili izcilik teşkilatı olarak Türkiye İzcilik Federasyonu’nu tanıdı.

Türkiye İzcilik Federasyonu, 2005 yılından itibaren çok hızlı bir gelişme gösterdi, önce özerk, sonra bağımsız bir federasyon oldu.
2012 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’ndaki izcilik teşkilatı kapatıldı ve yapılan protokoller ile bütün izciler Türkiye İzcilik Federasyonu çatısı altında çalışmaya başladı.
TİFAKE (Türkiye İzcilik Federasyonu Arama, Kurtarma ve İnsanî Yardım Enstitüsü) konusu itibarıyla, ülkemizin en gözde teşkilatlarından olup her afette olay yerindedir.

Türkiye İzcilik Federasyonu, dünyanın en hızlı ve kaliteli büyüyen teşkilatı, Avrupa’nın ikinci büyük teşkilatı seçildi. Barış Elçileri kahramanlık ödülünü aldı.

Türkiye İzcilik Federasyonu’nun, AFAD, Kızılay, Gençlik Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de protokolü bulunmaktadır.
Türkiye İzcilik Federasyonu çatısı altında ülkemize iltica eden 20 binden fazla mülteci izci de bulunmaktadır.

TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONUNU DESTEKLEMEK, TÜRK VE İSLÂM DÜNYASI İZCİLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLABİLMEK İÇİN İKİ VAKIF, İKİ İKTİSADİ İŞLETME KURULMUŞTUR

KÜYAV – Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

DİV – Dünya İzcilik Vakfı

 

WOSM

Türkiye, Dünya İzcilik Teşkilatı’na 1950 tarihinde üye oldu.

114 yıllık bir uluslararası teşkilat
Üye ülke sayısı 176
Üye sayısı 54 milyon erkek izci

WAGGGS

1987 yılında Türk Kız İzcileri, Dünya Kız İzci Teşkilatı’na üye oldu.

111 yıllık bir uluslararası teşkilat
Üye ülke sayısı 150
Üye ülke sayısı 10 milyon kız izci

Türkiye İzcilik Federasyonunun 2022, 11 Şubat itibari ile 273 kulüp, 232.337 izcisi bulunmaktadır.

 

KAYNAK: Türkiye İzcilik Federasyonu