“DÜNYADAKİ DOSTÇA YAŞAYANLARA” Benim Adım Sekiz Milyar


Haftasonu İzcilerimizle TC17JOTA Özel Çağrı İşaretiyle Kısa Dalga Telsiz Üzerinden Havadaydık.

20 – 22 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz Jota temalı kampta izci ve liderlerimiz Türkiye ve dünya izcileriyle havada buluşma imkanı buldular.

JOTA – JOTI her Ekim ayının 3. haftasonu tüm dünyadaki yaklaşık 500.000 izcinin katılımıyla gerçekleştirilen bir aktivitedir. Tüm dünyadaki izciler bu 48 saatlik sürede Kısa Dalga Telsiz veya internet üzerinden birbirleriyle havada iletişim kurarlar.

JOTA (Jamboree On The Air) ve JOTI (Jamboree On The Internet) kısaltmalarındaki Jamboree, karmaşa, kargaşa anlamına gelir. İzcilikte ise Jamboree, büyük buluşma anlamında kullanılır. Tüm dünyadaki izciler her 4 senede bir dünya çapında büyük bir kampta buluşurlar, işte bu kamplara Jamboree denir. Tüm dünya izcilerinin her sene bu havada buluşma etkinliği olan jota – joti için de aynı kelime kullanılmıştır.

JOTA dünyada ilk kez 1957, Türkiye’de ise 1990 yılında düzenlenmiştir. Jota faaliyetinii yaparken, her istasyonun kendine özgü bir kodu vardır. JOTA aktivitesinde kullanılan kısa dalga telsiz sistemini kullanmak için A sınıfı belge gerekir. JOTA faaliyeti istasyonunu kurup çalıştırması için kulüplerin teknik alt yapısı yoksa Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nden (TRAC) destek te alınmaktadır. Tüm dünya izcilerini birleştiren bu aktivitede ortak bir J-Code aracılığıyla haberleşilir.

JOTI ise internetin her evde yaygınlaşmasıyla ilk kez 1996 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu aktiviteye katılmak için ise bilgisayar ve internet kullanılmaktadır. Aynı zamanda JOTI’ye izciler evlerinden de katılabilabilmektedir.

JOTA – JOTI haftasonunda etkinliğe katılan tüm izci ve liderler gece genellikle kampta geçirilir. Bu aktivite bu açıdan da eğlenceli olabilmektedir. Aktivite sonunda tüm haftasonu boyunca iletişim kurulan gruplara bugüne özel tasarlanmış kartpostal gönderilir.

Bu sene kulübümüzün oluşturduğu teknik altyapı kullanılarak gerçekleştirilen faaliyet, kulübümüz için bir ilk  ve önemli olmakla beraber Çanakkale açısından da önemliydi.

Manunel ve dijital modlarda iletişim sağlanan kısa dalga (HF) telsiz aracılığı ile Türkiye’de Bursa (TC16JOTA), İstanbul (TC34JOTA) ve Kayseri (TC38JOTA) illeriyle görüşüldü. Dünya genelinde ise Almanya,  Polonya, Romanya, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerle iletişim sağlayan izciler için unutulmaz bir tecrübe oldu.

Telsiz kullanımına dair özgüven kazanan ve 13 yaşından gün alan izciler, Kıyı Emniyeti’nin 2018 yılında açacağı ilk sınava girerek belge almayı şimdiden gündemlerine aldılar bile. 

Bir izcilik etkiliği olan kampı ve jota faaliyetini sorunsuz bir şeklide tamamladık. Gençlerimizin hayatlarında yepyeni bir sayfa açmanın ve nice güzelliklere vesile olmanın verdiği mutlulukla daha fazla gencimize bu güzellikleri aşılamaya dair heyecanımız bir kat daha arttı.

Tüm izci, lider ve velilerimize 73! (*)

(*) Amatör telsizcilikte ‘mutluluklar’ anlamında kullanılan bir kısaltmadır.