Atıcılık Tarihçesi


Atıcılık, ateşli silahlarla yapılan ve bir hedefe en iyi vuruşu amaç edinen bir spor dalıdır. Atıcılık, bir mermiyi silah aracılığıyla hedefe ulaştırmayı amaçlar. Hedefler sabit veya hareketli olabilir. Kaynağı avcılık olan bu spor dalı, XIX. Yüzyılın ortalarında Kuzey Avrupa ülkelerinde başlamıştır. Ancak bu spor avcılıkla karıştırılmamalıdır. Çünkü bu iki spor arasında amaç farkı bulunmaktadır. Avcılıkta amaç hedef olarak görülen canlının mümkün olan en kolay yoldan ele geçirilmesidir. Atıcılıkta ki amaç ise hedefi mümkün olan en merkezi noktasından vurmaktır.

Türkiye’de atıcılık, 1910 yılından başlayarak ilgi görmeye başlamıştır. Spor kulüplerinin kurulmaya başlaması ve ordunun ilgi göstermesi ile ilk atıcılarımız futbolcular arasından çıkmıştır. Galatasaray’dan Emin Bülent( şair) ve Neşet Bey, Fenerbahçe’den Necati ve Galip Beyler ile Merdiven köylü Ziya Bey ilk dönemin önemli atıcıları olmuşlardır. Merminin pahalı oluşu atıcılığın gelişmesini önleyen en önemli engeldi. Bu yüzden Cumhuriyet öncesi atıcılıkta önemli hareketlenme görülmedi. 1923’den sonra Ankara’da atıcılık kulübünün kurulması ile atıcılık canlanmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Pek çok ünlü atıcımız bu dönemde yetişti.

Atıcılık Federasyonu; 1937 yılında Atıcılık ve Avcılık adıyla kurularak ilk başkanlığına Hakkı Ugan getirildi.Atıcılarımızın ilk kez Dünya şampiyonasına katılmaları 1947 yılında oldu. Atıcılık sporunda o tarihten bu yana kendilerini gösteren birçok sporcu yetişti. Mehmet Dursun, Erdoğan Karaöz, Nuri Vural, Fettah Günay, Haluk Peker, Ahmet Tugay, Kamil Özboy,  İsmail Hakkı Sel, Akın Özbekligil, Ali Rıza Karakuzu, Sudi Çekver, Bilgin Sayıner, Burhan Atilla, Zeki Güllü,  Cemal Demirkesen, Kemal Tuzeker, Fadıl Köristan, Mehmet Oğulkaymış, Muzaffer Bükülmez, Güneş Yunus, Yalçın Öngörü, Metin Salihoğlu, Osman Giraud, Sili Giraud ve Melisa Giraud bu adlar arasında yer almaktadır. Sili Giraud ile Melisa Gİraud bayanlarda Balkan şampiyonluklarını kazandılar. Uluslar arası yarışmalarda en iyi ilk dereceyi altın madalya ile Hakan Alemdar aldı ve 1976 yılında Balkan Trap şampiyonası oldu.

En sevilen Yaz Olimpiyatları spor dallarından biri olan Atıcılık Sporu 1896 yılında gerçekleşen ilk modern  Olimpiyat Oyunlarından beri  yaz oyunları tarihindeki yerini almıştır. Kadın sporcular ise atıcılık dalındaki ilk madalyalarını modern olimpiyatlar yapılalı neredeyse bir yüzyıl geçtikten sonra 1976′da almışlardır.

Erkek ve kadın sporcular değişik atıcılık silahları olan av tüfekleri, tabanca ve havalı silahları değişik atıcılık disiplinlerinde kullanmaktadırlar. Günümüz modern olimpiyat oyunlarında Tek ve Sabit atışlarda “iScore Atıcılık Sistemlerinin” de teknolojisine sahip olduğu Elektronik Hedef Sistemleri kullanılmaktadır. Hareketli hedef türleri olan Trap ve Skeet  atışlarından, 10 ve 50 metre ye kadar değişebilen  mesafelerde sabit atış türlerine kadar bir çok değişebilir hedef vardır. Tüm bu atıcılık disiplinlerinde atıcılar farklı pozisyonlarda duruşlar sergileyerek atışlarını tamamlarlar.